DODÁVANÉ MATERIÁLY

Při nákupu obalových materiálů a dalšího gastro zboží  je vždy důležité kromě ceny sledovat i další paramery.

Například při odběru kelímků a dalších obalů z naší nabídky dejte pozor na uvedený materiál. V praxi jsou nejpoužívanější níže uvedené druhy materiálů a především pro horké potraviny je nutné tento materiál důsledně hlídat.

Použité materiály:

PP

  

PP patří mezi nejběžnější plasty, používá se v mnoha odvětvích potravinářského průmyslu, je použitelný od -20 stupňů až do 100 stupňů a je také vhodný do mikrovlnné trouby, pro misky na polévkykelímky na horké nápoje apod.

PS  

PS může čirý i barvený standardní polystyren, používaný pro gastroobaly především pro kelímky a misky, je použitelný do 80-ti stupňů a není vhodný do mikrovlnné trouby.

PLA 

PLA je materiál, který má vzhled jako běžný plast. Je vyráběn ze škrobů rostlinné biomasy (kukuřice, obiloviny, celulóza). Jednoznačnou výhodou výrobků z materiálu PLA je biologická rozložitelnost a kompostovatelnost. Tyto plasty se rozkládají za pomocí vlhkosti, vyšší teploty vzduchu a půdních bakterií. Jedná se o zdravotně nezávadné výrobky, vhodné pro přímý styk s potravinami, které neobsahují alergeny. Materiál je v souladu s evropskou normou o kompostovatelnosti EN 13432 (tzn. výrobky se v průmyslových kompostovacích zařízeních odbourávají za 60 dnů). 

PET

PET materiál je termoplast ze skupiny polyesterů, je možné jej recyklovat. Je pevný a použitelný pouze do 60-ti stupňů. Není vhodný ani do mikrovlnné trouby ani na horké nápoje (dochází ke zkroucení). Používá se na kelímky na chlazené nápoje a misky pro gastronomii

EPS

EPS je pěnový tepelně izolační polystyren. V gastro obalech jej najdeme z důvodu výborných tepelně izolačních vlastností především mezi menu boxy pro odnos jídel, termo kelímky a termo miskami.

Papír na pečení

 Papír na pečení použitelný do 220 st., je použitý např. pro cukrářské košíčky

Papír     

1-vrstvý, 2-vrstvý, 3-vrstvý, PREMIUM - tento materiál je používán na výrobu papírových ubrousků. U papírových ubrousků je důležité především hlídat barevnost, kde barva ubrousku na fotografii nemusí zcela odpovídat realitě - vzhledem k nasvícení, stínu a pod.  

Cukrová třtinavýrobky z cukrové třtiny patří mezi jednorázové nádobí, které je odolné vodě i tukům, výrobky jsou nepromastitelné a jsou vhodné pro ohřev v mikrovlnné troubě (do 100 °C, max 5 minut). Nádobí z cukrové třtiny je stylové, lehké a přesto velmi pevné. Výrobky jsou biodegradabilní v závislosti na prostředí, nicméně za ideálních podmínek jsou rozložitelné během 8-12 týdnů bez jakýchkoliv toxických usazenin či těžkých kovů. Splňují evropskou normu EN 13432 o kompostovatelnosti. Výrobky z cukrové třtiny se používají např. pro BIO jednorázové nádobí.